top of page

INSTAGRAM    FACEBOOK    SOUNDCLOUD    YOUTUBE    SPOTIFY

SÄKENÖIVÄ SOOLOARTISTI

Monipuolinen multi-instrumentalisti ja laulaja Maija Kauhanen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kansanmuusikoita. Hän on karismaattinen esiintyjä ja soolokonserteissaan ympäri maailman Maija tulkitsee itse säveltämäänsä, sanoittamaansa ja sovittamaansa musiikkia yhden naisen orkesterina. Sooloartistina esiintyessään Maija soittaa samanaikaisesti Saarijärven kanteletta, lyömäsoittimia sekä laulaa. 

 

Maijan musiikin juuret ovat suomalais-ugrilaisessa kansanmusiikissa, mutta sävellyksissään hänellä on oma tunnistettava rikas tyylinsä, jossa kuuluu kansanmusiikin lisäksi vaikutteita mm. indiepopista ja elokuvamusiikista. 

 

Maija on kiertänyt maailmaa soittaen sooloartistina noin 30 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Hän on myös voittanut useita tavoiteltuja palkintoja. Viimeisimpänä tunnustuksena kansainvälisen soolouran merkityksestä hänelle ojennettiin Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto vuonna 2023.

 

Vuoden 2024 aikana Maija on jatkanut soolomusiikkinsa parissa työskentelyä Taiteen edistämiskeskuksen taiteilija-apurahalla. Hän kantaesittää uuden monitaiteellisen teoksensa Ignes Fatui (suom. Virvatulet) syyskuussa 2024 Tampereella ja Helsingissä. Esitys on interaktiivinen musiikillinen kokemus, jonka keskiössä on alati muuntuvan valo- ja äänitaiteen lisäksi maailman ensimmäinen valo-ohjattava pleksikantele. Esitys kehittyy ja muuntuu kunkin tilan ja yleisön mukaan.

Lisäksi Maija on vuonna 2024 jatkanut työskentelyä elektrofolk-yhtye Okra Playgroundin jäsenenä, äänittänyt Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman debyyttialbumin sekä säveltänyt, jatkanut yhteistyötä Hugh Sheehanin kanssa sekä äänittänyt Suomen luonnon ainutlaatuista monimuotoisuutta käsittelevällä äänitteelle muiden kotimaisten huippukansanmuusikoiden kanssa.

SÄVELTÄJÄ & SANOITTAJA

Säveltäjänä Maijan tärkein työskentelymetodi on improvisaatio. Sävellykset alkavat usein pienien mieleen tulleiden melodian tai tekstin pätkien äänittämisellä puhelimeen. Näiden pätkien pariin Maija palaa myöhemmin ja kehittelee niitä eteenpäin improvisoiden soittamalla ja laulamalla. Musiikki ja sanat muokkautuvat teemoja ja niistä kumpuavia sävelmiä yhä uudestaan ja uudestaan soittamalla. Lisäksi Maija äänittää ja analysoi näitä improvisaatioita sävellystensä kokonaisuuden kehittämiseksi. Sävellyksissään Maija käyttää usein polyrytmisiä kudelmia, jotka syntyvät eri soittimilla soitetuista päällekkäisistä riffeistä. 

 

Improvisoimalla luotuja teoksiaan Maija kehittelee eteenpäin myös keikkatilanteissa. Hän myös kokeilee ideoita ja esittää uusia sävellyksiään konserteissa jo ennen kuin niillä on olemassa tarkka muoto. Maija kykenee improvisoimaan kaikilla soittimillaan erikseen ilman, että muutokset vaikuttavat kokonaisuuden hallintaan. Maijan improvisaatiokyky ja sävellysten improvisatorinen luonne antavat hänelle artistina vapauden kokeilla, haastaa ja luoda hetkessä. Maijan sävellykset ja sanoitukset jatkavatkin kehittymistään esitystilanteissa myös levyjen teon jälkeen. 

 

Maijan soolomateriaalin sanoitukset ovat joko täysin hänen kirjoittamiaan tai pohjautuvat perinteisiin teksteihin ja/tai niiden tekstilaijien kuten runolaulun ja uudempien kansanlaulutyylien metriikkkaan. Sanoitustensa teemojen inspiraationa Maija käyttää tarinoita oikeasta elämästä – joko omastaan tai muilta kuulemiaan tarinoita. Hän kertoo näitä tarinoita musiikillaan omalla vahvalla tyylillään, mutta silti osana perinteen jatkumoa.

 

Kansanmusiikki virtaa syvällä Maijan musiikillisessa luomisessa ja hän ammentaa perinteestä inspiraatiota niin sävellyksiinsä kuin sanoituksiinsa. Kansanmusiikin tyylipiirteet ovat luonnollinen osa Maijan luomisvoimaa, mutta sävellysten ja sanoitusten lopullinen tyylilaji vaihtelee biisien tunnelman mukaan. Sooloartistina Maija ammentaa vapaasti tulkintaansa vaikutteita kaikesta kuulemastaan, lukemastaan ja kokemastaan. 

 

SOOLOJULKAISUT

Maija on julkaissut kaksi soololevyä: Raivopyörä (3/2017) ja Menneet (5/2022). Levyt on julkaissut saksalainen levy-yhtiö Nordic Notes ja ne ovat olleet huimia arvostelumenestyksiä niin Suomessa kuin maailmalla. 

 

Maijan molemmilla soololevyillä on vahva kaikki levyn kappaleet yhdistävä teema:

Raivopyörä-levyllä kuullaan tarinoita naisista ja heidän kohtaloistaan. Tarinat vaikeista ihmissuhteista, kotiväkivallasta ja lapsimorsiamista kerrotaan kaunistelematta, mutta musiikissa on mukana myös onnea, lohtua, toivoa ja uuden rakkauden iloa. 

 

Menneet-levy kertoo tarinoita rohkeudesta, merkityksellisistä kohtaamisista ja pohtii omaa tilaa ja rajoja. Miten oma tila otetaan ja kuka sinne pääsee? Mitkä asiat estävät olemasta vapaa? Mitä menneisyydestä pitää kohdata, jotta voi jatkaa kohti unelmiaan? 

 

Uuden Menneet-albumin myötä Maija ottaa harppauksen laulaja-lauluntekijyyteen päin pitäen samalla kiinni juurevasta tyylistään sekä rikkaasta suomalais-ugrilaisesta traditiosta. Lisäksi Maijan musiikissa on kuultavissa vaikutteita indiepopista ja elokuvamusiikista. 

SOOLONA MAAILMALLA

Maija on kiertänyt maailmaa soittaen sooloartistina jo noin 30 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Hän soittanut useilla kansainvälisesti suurilla festivaaleilla kuten Celtic Connections (UK), FOCUS Wales (UK) ja WOMAD (UK), Folk Alliance International (CAN), Il Festival de Músicas del Mundo (CO), Etnosur (SPA), Locarno Folk (CH), Hudba Sveta Zilina (SLO), Urkult Folkfest (SWE), Tønder Festival (DK), EthnoPort Poznan (PL) ja World Culture Festival Hong Kongissa.

LAULU, SOITTIMET & SOITTOTEKNIIKAT

Sooloartistina Maija soittaa samanaikaisesti kanteletta käsillään, lyömäsoittimia käsillään ja jaloillaan ja laulaa tähän päälle. Maijan musiikkia silmät kiinni kuunnellessa on miltei mahdotonta ymmärtää, että kaiken kuullun luo vain yksi soittaja livenä ilman luuppereita. Maijan improvisaatio- ja muuntautumiskyky sekä hämmästyttävä kolmen instrumentin hallinta samanaikaisesti tekevät hänestä maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen esiintyvän taiteilijan.

 

Kanteleen soittajana Maija kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita sekä etsii soittimistaan uusia saundeja ja ilmaisutapoja. Maijan soittotyylin kehittymiseen on alusta lähtien  vaikuttanut lapsuudessa tapaturmaisesti typistynyt vasemman käden pikkurilli. Käden fyysinen poikkeavuus on haastanut Maijaa luomaan ja kokeilemaan uusia, omalle kädelle sopivia, keinoja soittaa instrumenttiaan.

 

Uusia ilmaisu- ja soittotapoja Maija etsii myös muista soittimista, niiden soinneista ja soittotavoista. Useiden soittimien (kosketinsoittimet, kansanomaiset puhaltimet, saksofoni) suvereenin hallinnan lisäksi Maija harrastaa uusilla soittimilla improvisointia. Improvisoinnin kautta hän luo tunneyhteyden soittimien saundiin ja voi jatkossa matkia sitä kanteleella tai laulaen. 

LAULU

Laulajana Maija on monipuolinen ja hallitsee laulutapoja kansanmusiikin eri tyyleistä jazziin ja suomalaiseen poppiin. Hän saa tulkintaansa jatkuvasti uusia vaikutteita äänitteiltä ja esiintymisreissuillaan tapaamiltaan persoonallisen tyylin omaavilta laulajilta ja soittajilta. Maija laulaa usein ilman sanoja ja imitoi äänellään mm. eri soittimien sointeja sekä muita mielenkiintoiseksi kokemiaan ääniä. Maijan ääni on samanaikaisesti heleä ja vahva, ja sen laaja saundien kirjo antaa mahdollisuudet monenlaiseen tulkintaan. Erityisen vahvasti Maijan laulutavassa on mukana suomalais-ugrilaiset kansanomaiset laulutyylit sekä ruotsalainen karjankutsu- eli kulning-tekniikka.

 

ITSEOPPINUT LYÖMÄSOITTAJA

Lyömäsoittimet Maija lisäsi soolosettiinsä kanteleen ja laulun oheen vuonna 2009 opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa. Lyömäsoittajana Maija on pääosin itseoppinut, mutta on tutustunut eri lyömäsoittimiin ja niiden tekniikoihin mm. lyhytkursseilla. Lyömäsoitinsettinsä kehittämiseen ja soittamiseen Maija saa nykyään usein inspiraatiota muiden artistien keikoilta. Kaikilla Maijan setissä olevilla soittimilla on jokin tarina taustallaan ja hän hankkii niitä usein mm. ulkomaan keikkareissuiltaan. Maijan perkussiosetin muodostavat bassorumpu, symbaalit, tuulikellot ja erilaiset shakerit sekä uusimpina lisäyksinä kirpputoreilta keräillyt emaliastiat, muffinssivuoat, hopealautaset ja muut keittiötarvikkeet. 

MAIJAN KANTELEET

Maija Kauhanen soittaa kaikenkokoisia kanteleita viisikielisestä kanteleesta aina 39-kieliseen kromaattiseen konserttikanteleeseen. Hän on erikoistunut 23-kielisen Saarijärven kanteleen soittoon, jonka erityinen sointi syntyy seitsemän bassokielen ja kuudentoista melodiakielen yhdistelmästä. Maijan kanteleensoiton perustana ovat Suomen ja Karjalan alueen kanteleperinteet, joita hän käyttää luontevasti osana omaa musiikkiaan. Hyvänä esimerkkinä tästä on Saarijärven kantele, jota Maija soittaa myös omaa musiikkia luodessaan perinteisellä tekniikalla pientä puutikkua plektrana käyttäen. 

Maijan kanteleet on rakentanut hänen isänsä Kari Kauhanen. Kari sai kimmokkeen soitinrakennukseen Maijan ja hänen sisarustensa aloittaessa soittoharrastuksiaan 1990-luvulla. Nykyään isä ja tytär innovoivat, suunnittelevat ja rakentavat soittimia yhdessä Maijan lapsuudenkodissa Järvenpäässä. Kari on soitinrakentajana yhtä avoin uusille ideoille kuin Maija uusille vaikutteille musiikkia tehdessään. Kari rakentaakin laadukkaita soittimiaan yhteistyössä soittajien kanssa heidän toiveitaan kuunnellen. 

MUU TAITEELLINEN TYÖSKENTELY

Soolouransa lisäksi Maijalla on aina monta rautaa tulessa: Hän toimii aktiivisesti muusikkona ja säveltäjänä  elektrofolkyhtyeessä Okra Playground sekä musisoi ja säveltää myös mm. kamarikansanmusiikkiyhtye Rönsyssä,  kanteleita ja kampiliiraa yhdistävässä duossa Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman (FI/SE) sekä ääni-installaatioita luovassa elektroniikkaa ja kanteleita yhdistävässä duossa Maija Kauhanen & Hugh Sheehan. Maija rakastaa yhteistyöprojektien luovaa prosessia sekä inspiroivaa ilmapiiriä ja on työskennellyt ympäri maailman artistien kanssa monissa eri genreissä. Viimeaikojen yhteistyöartisteja ovat olleet mm. Paleface, Emil Brandqvist Trio (SWE), Malin Lewis (SCO), Plantec (FRA).

 

Maija myös on kysytty projekti- ja studiomuusikko. Näissä, kuten muissakin, projekteissa hän useimmiten luo oman musiikillisensa osuutensa improvisoiden muiden luoman musiikin yhteyteen. Lisäksi Maija on säveltänyt tilausteoksia Philomela ja Ylioppilaskunnan Laulajat -kuoroille sekä toiminut taiteellisena tuottajana omilla ja muiden artistien levyillä.

TUNNUSTUKSET JA PALKINNOT

Maija Kauhanen on voittanut useita tavoiteltuja palkintoja. Viimeisimpänä tunnustuksena kansainvälisen soolouran merkityksestä hän voitti Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon vuonna 2023. Vuonna 2017 julkaistun debyyttisoololevyn ‘Raivopyörä’ tiimoilta hänelle myönnettiin Suomen Arvostelijain Liiton Kritiikin kannukset -maininta vuoden taiteellisesta läpimurrosta. Samana vuonna hän voitti Etnogaalan Vuoden tulokas -palkinnon sekä Emman vuoden parhaasta etnoalbumista. Maija on ainoa suomalainen taiteilija, joka on esiintynyt peräkkäisinä vuosina WOMEX maailmanmusiikkimessujen virallisena showcaseartistina: vuonna 2016 Maija esiintyi messuilla Okra Playgroundin riveissä ja vuonna 2017 sooloartistina. Maija on lisäksi voittanut Kanteleliiton ‘Kansainvälisen kantelekilpailun’ kansanmusiikin ammattilaisten soolosarjan Helsingissä 2011 ja toisen palkinnon Nord’11 kilpailussa Sälenissä Ruotsissa. Musiikin maisteriksi Maija valmistui Taideylipiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2015.

URAN KOHOKOHDAT

KIERTUEIDEN KOHOKOHDAT

2023 Münsterland, Saksa

2023 Cordas World Music Festival, Azorit, Portugali

2023 Music Meeting, Alankomaat

2023 Celtic Connections, Glasgow, Iso-Britannia

2023 Umefolk, Umeå, Ruotsi

2022 Sarzeau, Ranska

2022 Saura EXP, Helsinki, Suomi *showcase*

2022 Bardentreffen, Nürnberg, Saksa

2022 KunstFestSpiele Herrenhausen, Hannover, Saksa

2022 Viru Folk, Käsmu, Viro

2022 Helsinki Festival, Suomi

2022 Kaustinen Folk Music Festival, Suomi

2022 Emmausfestivalen, Mariehamn, Ahvenanmaa

2022 Friluftsliv for alle, Raufoss, Norja

2022 Haapavesi Folk Music Festival, Suomi

2022 Musik i sommarkväll, Sundsvall, Ruotsi

2021 Malmö, Ruotsi / Oslo, Norja / Färsaaret, Tanska

2021 Ethno Port Poznan, Puola

2020 Festival Porta, Latvia

2020 Festival Notes Polaires, Musiques Nordiques, Sveitsi

2019 Folk Alliance International, Kanada *showcase*

2019 Celtic Connections / Showcase Scotland, Iso-Britannia *showcase*

2019 WOMAD, Iso-Britannia

2019 FOCUS Wales, Iso-Britannia *showcase*

2019 World Cultures Festival, Hong Kong

2019 II Festival de Músicas del Mundo, Kolumbia

2019 Etnosur Festival, Espanja

2019 Tønder Festival, Tanska

2019 Kalottspel Festival, Norja

2019 Urkult Festival, Ruotsi

2018 Budapest Ritmo, Unkari

2018 Tallinn Music Week, Viro *showcase*

2018 Rudolstadt Festival, Saksa

2018 Folkelarm, Norja *showcase*

2018 Finest Sounds, Tokyo, Japan

2017 WOMEX World Music Expo, Katowice, Poland *showcase* 

2017 Nordic Cultural Festival, Seoul, Etelä-Korea

2017 FinnFest, Minnesota, USA

2016 Beijing/Tianjin/Shanghai, Kiina

TUNNUSTUKSET & PALKINNOT

2023 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto
2023 Vuoden esiintyjä -palkinto, Kantelegaala

2021 Vuoden Sibis, Sibelius-lukion Vuoden alumni -tunnustus

2018 Etno-Emma, Vuoden 2017 Etnoalbumi: Raivopyörä

2018 Vuoden kantele -tunnustus, Kanteleliitto

2017 Vuoden tulokas -palkinto, Etnogaala

2017 Kritiikin kannukset -palkinto, Suomen arvostelijain liitto

2011 Nord´11 Pohjoismainen kansanmusiikin mestaruuskilpailu, jaettu 2.sija           (soolosarja)

2011 Kanteleliiton Kansainväliset kantelekilpailut, 1.sija

         (kansanmusiikin ammattilaiset -sarja)

2024 Okra Playground: Suomen Musiikintekijät ry

         Vuoden kansanmusiikintekijä 2023

2023 Okra Playground: ITKU, Euroopan paras albumi -palkinto,

          Songline Music Awards

OTA YHTEYTTÄ

ARTISTI

Maija Kauhanen

maija.kauhanen [@] gmail.com

+358 40 743 8293

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Spotify
  • Soundcloud

KEIKKAMYYNTI

SAURA BOOKING AGENCY

Johanna Sauramäki

johanna [@] saurabooking.com

+358 50 548 1793

LEVY-YHTIÖ

NORDIC NOTES

Christian Pliefke

info [@] nordic-notes.de

+49 170 246 8565

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Spotify
  • Soundcloud

© Maija Kauhanen 2023. Kaikki oikeudet pidätetään

bottom of page