MAIJA KAUHANEN
SÄKENÖIVÄ SOOLOARTISTI
Monipuolinen multi-instrumentalisti ja laulaja Maija Kauhanen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kansanmuusikoita. Hän on karismaattinen esiintyjä ja soolokonserteissaan ympäri maailman Maija tulkitsee itse säveltämäänsä, sanoittamaansa ja sovittamaansa musiikkia yhden naisen orkesterina. Sooloartistina esiintyessään Maija soittaa samanaikaisesti Saarijärven kanteletta, lyömäsoittimia sekä laulaa.
Maijan musiikin juuret ovat suomalais-ugrilaisessa kansanmusiikissa, mutta sävellyksissään hänellä on oma tunnistettava rikas tyylinsä, jossa kuuluu kansanmusiikin lisäksi vaikutteita mm. indiepopista ja elokuvamusiikista.
Maija on kiertänyt maailmaa soittaen sooloartistina noin 30 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Hän on myös voittanut useita tavoiteltuja palkintoja. Viimeisimpänä tunnustuksena kansainvälisen soolouran merkityksestä hänelle ojennettiin Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto vuonna 2023.
Vuoden 2024 aikana Maija on jatkanut soolomusiikkinsa parissa työskentelyä Taiteen edistämiskeskuksen taiteilija-apurahalla. Hän kantaesittää uuden monitaiteellisen teoksensa Ignes Fatui (suom. Virvatulet) syyskuussa 2024 Tampereella ja Helsingissä. Esitys on interaktiivinen musiikillinen kokemus, jonka keskiössä on alati muuntuvan valo- ja äänitaiteen lisäksi maailman ensimmäinen valo-ohjattava pleksikantele. Esitys kehittyy ja muuntuu kunkin tilan ja yleisön mukaan.
Lisäksi Maija on vuonna 2024 jatkanut työskentelyä elektrofolk-yhtye Okra Playgroundin jäsenenä, äänittänyt Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman debyyttialbumin sekä säveltänyt, jatkanut yhteistyötä Hugh Sheehanin kanssa sekä äänittänyt Suomen luonnon ainutlaatuista monimuotoisuutta käsittelevällä äänitteelle muiden kotimaisten huippukansanmuusikoiden kanssa.
SÄVELTÄJÄ & SANOITTAJA
Säveltäjänä Maijan tärkein työskentelymetodi on improvisaatio. Sävellykset alkavat usein pienien mieleen tulleiden melodian tai tekstin pätkien äänittämisellä puhelimeen. Näiden pätkien pariin Maija palaa myöhemmin ja kehittelee niitä eteenpäin improvisoiden soittamalla ja laulamalla. Musiikki ja sanat muokkautuvat teemoja ja niistä kumpuavia sävelmiä yhä uudestaan ja uudestaan soittamalla. Lisäksi Maija äänittää ja analysoi näitä improvisaatioita sävellystensä kokonaisuuden kehittämiseksi. Sävellyksissään Maija käyttää usein polyrytmisiä kudelmia, jotka syntyvät eri soittimilla soitetuista päällekkäisistä riffeistä.
Improvisoimalla luotuja teoksiaan Maija kehittelee eteenpäin myös keikkatilanteissa. Hän myös kokeilee ideoita ja esittää uusia sävellyksiään konserteissa jo ennen kuin niillä on olemassa tarkka muoto. Maija kykenee improvisoimaan kaikilla soittimillaan erikseen ilman, että muutokset vaikuttavat kokonaisuuden hallintaan. Maijan improvisaatiokyky ja sävellysten improvisatorinen luonne antavat hänelle artistina vapauden kokeilla, haastaa ja luoda hetkessä. Maijan sävellykset ja sanoitukset jatkavatkin kehittymistään esitystilanteissa myös levyjen teon jälkeen.
Maijan soolomateriaalin sanoitukset ovat joko täysin hänen kirjoittamiaan tai pohjautuvat perinteisiin teksteihin ja/tai niiden tekstilaijien kuten runolaulun ja uudempien kansanlaulutyylien metriikkkaan. Sanoitustensa teemojen inspiraationa Maija käyttää tarinoita oikeasta elämästä – joko omastaan tai muilta kuulemiaan tarinoita. Hän kertoo näitä tarinoita musiikillaan omalla vahvalla tyylillään, mutta silti osana perinteen jatkumoa.
Kansanmusiikki virtaa syvällä Maijan musiikillisessa luomisessa ja hän ammentaa perinteestä inspiraatiota niin sävellyksiinsä kuin sanoituksiinsa. Kansanmusiikin tyylipiirteet ovat luonnollinen osa Maijan luomisvoimaa, mutta sävellysten ja sanoitusten lopullinen tyylilaji vaihtelee biisien tunnelman mukaan. Sooloartistina Maija ammentaa vapaasti tulkintaansa vaikutteita kaikesta kuulemastaan, lukemastaan ja kokemastaan.
SOOLOJULKAISUT
Maija on julkaissut kaksi soololevyä: Raivopyörä (3/2017) ja Menneet (5/2022). Levyt on julkaissut saksalainen levy-yhtiö Nordic Notes ja ne ovat olleet huimia arvostelumenestyksiä niin Suomessa kuin maailmalla.
Maijan molemmilla soololevyillä on vahva kaikki levyn kappaleet yhdistävä teema:
Raivopyörä-levyllä kuullaan tarinoita naisista ja heidän kohtaloistaan. Tarinat vaikeista ihmissuhteista, kotiväkivallasta ja lapsimorsiamista kerrotaan kaunistelematta, mutta musiikissa on mukana myös onnea, lohtua, toivoa ja uuden rakkauden iloa.
Menneet-levy kertoo tarinoita rohkeudesta, merkityksellisistä kohtaamisista ja pohtii omaa tilaa ja rajoja. Miten oma tila otetaan ja kuka sinne pääsee? Mitkä asiat estävät olemasta vapaa? Mitä menneisyydestä pitää kohdata, jotta voi jatkaa kohti unelmiaan?
Uuden Menneet-albumin myötä Maija ottaa harppauksen laulaja-lauluntekijyyteen päin pitäen samalla kiinni juurevasta tyylistään sekä rikkaasta suomalais-ugrilaisesta traditiosta. Lisäksi Maijan musiikissa on kuultavissa vaikutteita indiepopista ja elokuvamusiikista.
SOOLONA MAAILMALLA
Maija on kiertänyt maailmaa soittaen sooloartistina jo noin 30 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Hän soittanut useilla kansainvälisesti suurilla festivaaleilla kuten Celtic Connections (UK), FOCUS Wales (UK) ja WOMAD (UK), Folk Alliance International (CAN), Il Festival de Músicas del Mundo (CO), Etnosur (SPA), Locarno Folk (CH), Hudba Sveta Zilina (SLO), Urkult Folkfest (SWE), Tønder Festival (DK), EthnoPort Poznan (PL) ja World Culture Festival Hong Kongissa.
LAULU, SOITTIMET & SOITTOTEKNIIKAT
Sooloartistina Maija soittaa samanaikaisesti kanteletta käsillään, lyömäsoittimia käsillään ja jaloillaan ja laulaa tähän päälle. Maijan musiikkia silmät kiinni kuunnellessa on miltei mahdotonta ymmärtää, että kaiken kuullun luo vain yksi soittaja livenä ilman luuppereita. Maijan improvisaatio- ja muuntautumiskyky sekä hämmästyttävä kolmen instrumentin hallinta samanaikaisesti tekevät hänestä maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen esiintyvän taiteilijan.
Kanteleen soittajana Maija kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita sekä etsii soittimistaan uusia saundeja ja ilmaisutapoja. Maijan soittotyylin kehittymiseen on alusta lähtien vaikuttanut lapsuudessa tapaturmaisesti typistynyt vasemman käden pikkurilli. Käden fyysinen poikkeavuus on haastanut Maijaa luomaan ja kokeilemaan uusia, omalle kädelle sopivia, keinoja soittaa instrumenttiaan.
Uusia ilmaisu- ja soittotapoja Maija etsii myös muista soittimista, niiden soinneista ja soittotavoista. Useiden soittimien (kosketinsoittimet, kansanomaiset puhaltimet, saksofoni) suvereenin hallinnan lisäksi Maija harrastaa uusilla soittimilla improvisointia. Improvisoinnin kautta hän luo tunneyhteyden soittimien saundiin ja voi jatkossa matkia sitä kanteleella tai laulaen.
LAULU
Laulajana Maija on monipuolinen ja hallitsee laulutapoja kansanmusiikin eri tyyleistä jazziin ja suomalaiseen poppiin. Hän saa tulkintaansa jatkuvasti uusia vaikutteita äänitteiltä ja esiintymisreissuillaan tapaamiltaan persoonallisen tyylin omaavilta laulajilta ja soittajilta. Maija laulaa usein ilman sanoja ja imitoi äänellään mm. eri soittimien sointeja sekä muita mielenkiintoiseksi kokemiaan ääniä. Maijan ääni on samanaikaisesti heleä ja vahva, ja sen laaja saundien kirjo antaa mahdollisuudet monenlaiseen tulkintaan. Erityisen vahvasti Maijan laulutavassa on mukana suomalais-ugrilaiset kansanomaiset laulutyylit sekä ruotsalainen karjankutsu- eli kulning-tekniikka.
ITSEOPPINUT LYÖMÄSOITTAJA
Lyömäsoittimet Maija lisäsi soolosettiinsä kanteleen ja laulun oheen vuonna 2009 opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa. Lyömäsoittajana Maija on pääosin itseoppinut, mutta on tutustunut eri lyömäsoittimiin ja niiden tekniikoihin mm. lyhytkursseilla. Lyömäsoitinsettinsä kehittämiseen ja soittamiseen Maija saa nykyään usein inspiraatiota muiden artistien keikoilta. Kaikilla Maijan setissä olevilla soittimilla on jokin tarina taustallaan ja hän hankkii niitä usein mm. ulkomaan keikkareissuiltaan. Maijan perkussiosetin muodostavat bassorumpu, symbaalit, tuulikellot ja erilaiset shakerit sekä uusimpina lisäyksinä kirpputoreilta keräillyt emaliastiat, muffinssivuoat, hopealautaset ja muut keittiötarvikkeet.
MAIJAN KANTELEET
Maija Kauhanen soittaa kaikenkokoisia kanteleita viisikielisestä kanteleesta aina 39-kieliseen kromaattiseen konserttikanteleeseen. Hän on erikoistunut 23-kielisen Saarijärven kanteleen soittoon, jonka erityinen sointi syntyy seitsemän bassokielen ja kuudentoista melodiakielen yhdistelmästä. Maijan kanteleensoiton perustana ovat Suomen ja Karjalan alueen kanteleperinteet, joita hän käyttää luontevasti osana omaa musiikkiaan. Hyvänä esimerkkinä tästä on Saarijärven kantele, jota Maija soittaa myös omaa musiikkia luodessaan perinteisellä tekniikalla pientä puutikkua plektrana käyttäen.
Maijan kanteleet on rakentanut hänen isänsä Kari Kauhanen. Kari sai kimmokkeen soitinrakennukseen Maijan ja hänen sisarustensa aloittaessa soittoharrastuksiaan 1990-luvulla. Nykyään isä ja tytär innovoivat, suunnittelevat ja rakentavat soittimia yhdessä Maijan lapsuudenkodissa Järvenpäässä. Kari on soitinrakentajana yhtä avoin uusille ideoille kuin Maija uusille vaikutteille musiikkia tehdessään. Kari rakentaakin laadukkaita soittimiaan yhteistyössä soittajien kanssa heidän toiveitaan kuunnellen.
MUU TAITEELLINEN TYÖSKENTELY
Soolouransa lisäksi Maijalla on aina monta rautaa tulessa: Hän toimii aktiivisesti muusikkona ja säveltäjänä elektrofolkyhtyeessä Okra Playground sekä musisoi ja säveltää myös mm. kamarikansanmusiikkiyhtye Rönsyssä, kanteleita ja kampiliiraa yhdistävässä duossa Maija Kauhanen & Johannes Geworkian Hellman (FI/SE) sekä ääni-installaatioita luovassa elektroniikkaa ja kanteleita yhdistävässä duossa Maija Kauhanen & Hugh Sheehan. Maija rakastaa yhteistyöprojektien luovaa prosessia sekä inspiroivaa ilmapiiriä ja on työskennellyt ympäri maailman artistien kanssa monissa eri genreissä. Viimeaikojen yhteistyöartisteja ovat olleet mm. Paleface, Emil Brandqvist Trio (SWE), Malin Lewis (SCO), Plantec (FRA).
Maija myös on kysytty projekti- ja studiomuusikko. Näissä, kuten muissakin, projekteissa hän useimmiten luo oman musiikillisensa osuutensa improvisoiden muiden luoman musiikin yhteyteen. Lisäksi Maija on säveltänyt tilausteoksia Philomela ja Ylioppilaskunnan Laulajat -kuoroille sekä toiminut taiteellisena tuottajana omilla ja muiden artistien levyillä.
TUNNUSTUKSET JA PALKINNOT
Maija Kauhanen on voittanut useita tavoiteltuja palkintoja. Viimeisimpänä tunnustuksena kansainvälisen soolouran merkityksestä hän voitti Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon vuonna 2023. Vuonna 2017 julkaistun debyyttisoololevyn ‘Raivopyörä’ tiimoilta hänelle myönnettiin Suomen Arvostelijain Liiton Kritiikin kannukset -maininta vuoden taiteellisesta läpimurrosta. Samana vuonna hän voitti Etnogaalan Vuoden tulokas -palkinnon sekä Emman vuoden parhaasta etnoalbumista. Maija on ainoa suomalainen taiteilija, joka on esiintynyt peräkkäisinä vuosina WOMEX maailmanmusiikkimessujen virallisena showcaseartistina: vuonna 2016 Maija esiintyi messuilla Okra Playgroundin riveissä ja vuonna 2017 sooloartistina. Maija on lisäksi voittanut Kanteleliiton ‘Kansainvälisen kantelekilpailun’ kansanmusiikin ammattilaisten soolosarjan Helsingissä 2011 ja toisen palkinnon Nord’11 kilpailussa Sälenissä Ruotsissa. Musiikin maisteriksi Maija valmistui Taideylipiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2015.
URAN KOHOKOHDAT
KIERTUEIDEN KOHOKOHDAT
2023 Münsterland, Saksa
2023 Cordas World Music Festival, Azorit, Portugali
2023 Music Meeting, Alankomaat
2023 Celtic Connections, Glasgow, Iso-Britannia
2023 Umefolk, Umeå, Ruotsi
2022 Sarzeau, Ranska
2022 Saura EXP, Helsinki, Suomi *showcase*
2022 Bardentreffen, Nürnberg, Saksa
2022 KunstFestSpiele Herrenhausen, Hannover, Saksa
2022 Viru Folk, Käsmu, Viro
2022 Helsinki Festival, Suomi
2022 Kaustinen Folk Music Festival, Suomi
2022 Emmausfestivalen, Mariehamn, Ahvenanmaa
2022 Friluftsliv for alle, Raufoss, Norja
2022 Haapavesi Folk Music Festival, Suomi
2022 Musik i sommarkväll, Sundsvall, Ruotsi
2021 Malmö, Ruotsi / Oslo, Norja / Färsaaret, Tanska
2021 Ethno Port Poznan, Puola
2020 Festival Porta, Latvia
2020 Festival Notes Polaires, Musiques Nordiques, Sveitsi
2019 Folk Alliance International, Kanada *showcase*
2019 Celtic Connections / Showcase Scotland, Iso-Britannia *showcase*
2019 WOMAD, Iso-Britannia
2019 FOCUS Wales, Iso-Britannia *showcase*
2019 World Cultures Festival, Hong Kong
2019 II Festival de Músicas del Mundo, Kolumbia
2019 Etnosur Festival, Espanja
2019 Tønder Festival, Tanska
2019 Kalottspel Festival, Norja
2019 Urkult Festival, Ruotsi
2018 Budapest Ritmo, Unkari
2018 Tallinn Music Week, Viro *showcase*
2018 Rudolstadt Festival, Saksa
2018 Folkelarm, Norja *showcase*
2018 Finest Sounds, Tokyo, Japan
2017 WOMEX World Music Expo, Katowice, Poland *showcase*
2017 Nordic Cultural Festival, Seoul, Etelä-Korea
2017 FinnFest, Minnesota, USA
2016 Beijing/Tianjin/Shanghai, Kiina
TUNNUSTUKSET & PALKINNOT
2023 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto
2023 Vuoden esiintyjä -palkinto, Kantelegaala
2021 Vuoden Sibis, Sibelius-lukion Vuoden alumni -tunnustus
2018 Etno-Emma, Vuoden 2017 Etnoalbumi: Raivopyörä
2018 Vuoden kantele -tunnustus, Kanteleliitto
2017 Vuoden tulokas -palkinto, Etnogaala
2017 Kritiikin kannukset -palkinto, Suomen arvostelijain liitto
2011 Nord´11 Pohjoismainen kansanmusiikin mestaruuskilpailu, jaettu 2.sija (soolosarja)
2011 Kanteleliiton Kansainväliset kantelekilpailut, 1.sija
(kansanmusiikin ammattilaiset -sarja)
2024 Okra Playground: Suomen Musiikintekijät ry
Vuoden kansanmusiikintekijä 2023
2023 Okra Playground: ITKU, Euroopan paras albumi -palkinto,
Songline Music Awards